Leren leren

Wat is leren eigenlijk?

Sommige kinderen leren door te proberen en kijken dan waar ze uitkomen. Ze sturen zichzelf tijdens het proces bij. Andere kinderen willen graag zekerheid en bereiden zich eerst goed voor, voordat ze de sprong wagen. Sommige kinderen vinden het handig om dingen voor zich te zien en vinden het fijn als iemand het een keertje voordoet. Anderen ontdekken liever wat ze moeten doen door de informatie in een boek of tekst te lezen, waarna ze zelf aan de slag gaan. In de begeleiding zoek ik met uw kind naar de leerstijl die bij hem of haar past zodat daar bewuste keuzes in worden gemaakt. 

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je leerstof verwerkt in je hoofd. Als je nieuwe leerstof krijgt, koppel je deze nieuwe informatie aan kennis die je al hebt. Deze informatie 'hang' je als het ware op aan kapstokjes in je hoofd, zodat je het gemakkelijker terug kunt vinden. Dankzij deze 'kapstokjes' wordt de informatie op onderwerp gerangschikt en hoef je niet alle informatie los te onthouden. En dat scheelt!

Door nieuwe informatie te verwerken in een samenvatting of mindmap, krijg je overzicht en lukt het beter om dit te onthouden. Handig wanneer je grote stukken tekst moet leren!